98. - Jak se stát mistrem světa - Rizika vyplývající z předávkování bílkovin
Jaké nebezpečí tkví v případě předávkování bílkovin Vám chci popsat v následujícím článku. Vím, e mnozí z Vás staví na proteinech a kvalitním hovězím mase svou objemovou i předsoutění přípravu, ale z níe uvedených řádků Vám snad dostatečně vysvětlím, proč byste neměli překračovat určitou hranici. Veho moc kodí a o bílkovinách to platí dvojnásob!
Čím je tvořen objem svalů? Svalový objem a síla je dán, jak bylo ji mnohokrát v článcích na www.body-zone.cz napsáno, obsahem svalového glykogenu a intramuskulárního tuku. Pokud jsou v přípravě na soutě omezeny sacharidy, tak tuky by měly být naopak lehce zvýeny a jejich příjem by se měl pohybovat v rozmezí 0,5 - 1 g/1 kg tělesné hmotnosti.
Vhodné zdroje tuků jsou předevím tekuté rostlinné oleje, z nich nejvhodnějí je řepkový, dále slunečnicový, pupalkový, brunátkový, palmojádrový apod. Tuk se přijímá po ličkách kadé 2-3 hodiny po celý den. Tyto tuky v sobě obsahují tzv. vitamín F, který zabraňuje vzniku enzymu LPL (lypo-protein lypázy), který je odpovědný za ukládání tuků do podkoí.
Ve skutečnosti se příjmem těchto tuků hubne a zároveň se dobře udruje velikost a tvar svalu. Denní dávka bílkovin se od objemové přípravy vůbec nemusí liit. V objemové přípravě pomáhají rostlinné tuky udrovat nízkou hladinu podkoního tuku a svým zvýeným obsahem ve svalech se podílí na celkovém objemu svalů.

Metabolismus bílkovin Bílkoviny a aminokyseliny jsou při metabolizaci v lidském těle deaminovány - dochází k oddělení dusíkatých koster aminokyselin, které jsou z krve odstraňovány v ledvinách. Ledviny slouí jako filtr mj. také k tomu, aby vychytávaly bílkoviny z krve a vracely je ke zpětnému vyuití.
Pokud je bílkovin ve stravě dlouhodobě vysoké mnoství, roste také obsah dusíkatých látek v krvi, ze kterých vzniká toxický amoniak, moč je hustí, mohou ve zvýené míře vznikat ledvinové kameny a ledviny jsou celkově náchylnějí k infekcím. Ledviny pak nejsou schopny zachytit vekerý amoniak a jsou nuceny pracovat povrchovými nefrony. Dochází ke sklerotizaci glomerulů (hlavních filtračních jednotek) ledvin. Tím dojde ke zvýení bílkoviny v moči. Teprve v okamiku, kdy nestíhají dusíkaté metabolity ze zpracování bílkovin vychytávat ledviny, začnou jim pomáhat játra. Z toho vyplývá, e v první řadě je nutné si dávat pozor na ledviny.
Z dusíkatých látek se vytváří amoniak, který má mení molekuly ne glukóza, která slouí jako energetický zdroj vnitřních orgánů. Amoniak snadno proniká do mozku, pokozuje nervové buňky a sniuje se duevní výkon. Proto si větina nesportující populace o kulturistech myslí, e jsou, eufemisticky řečeno, duevně zaostalí. Obdobně snadno proniká amoniak do srdce, kde pokozuje buňky srdečního svalu. Tělo ve zvýené míře spotřebovává řadu vitamínů a minerálů. Dochází k výraznému poklesu zinku, co často vede k tvorbě akné a potíemi s prostatou.
Vyí příjem bílkovin vede k výrazné spotřebě vitamínů B3 a B6, které jsou nutné při zpracování bílkovin. Pokud dojde k jejich poklesu, tělo hůře zpracovává bílkoviny a dojde k poklesu imunity. Dusíkaté látky v krevním řečiti dále reagují s aminokyselinami a oligopeptidy, naváou se na ně a vytvoří velké molekuly, které neprojdou na místo určení a nemohou se tak vyuít (je to jako snait se pronést velkou skříň úzkými dveřmi). A celý problém se tak pouze prohlubuje...
Jaké potraviny lze povaovat za zdroj bílkovin? Do celodenní dávky bílkovin se počítají bílkoviny ze ivočiných zdrojů, suplementů (proteinové práky a volné aminokyseliny) a také příloh (rýe, lutěniny, těstoviny apod.).
Rady některých bývalých státních trenérů a trenérek kulturistů, aby se do celkového příjmu bílkovin započítávaly pouze ivočiné zdroje, jsou absolutně mylné. Mezi kulturisty jsou toti i vegetariáni nejenom v amatérské, ale i v profesionální divizi. A Ti přeci vybudovali své svaly bez masa!

Bezpečná dávka bílkovin Doporučení na vyí dávky bílkovin udávají předevím výrobci a prodejci doplňků stravy, aby si zajistili vyí prodejnost svých výrobků. K tomu přidají fotografii aktuálního ampióna z řad púrofesionálů a past na neznalé je políčena. Světová zdravotnická organizace (WHO) stanovila maximální denní dávku u nesportující populace ve výi 1 g/1 kg tělesné hmotnosti.
Stejná organizace se také zabývala výí hygienické dávky bílkovin u silových sportovců a bylo zjitěno, e dostačuje z dlouhodobého hlediska dávka 1,25 g/1 kg tělesné hmotnosti pro udrení pozitivní dusíkové bilance za předpokladu, e bílkoviny budou mít vyváený aminokyselinový profil, tzn. doporučuje se přijímat bílkoviny z vajec, masa a mléčných výrobků kadý den. Omezení zdrojů bílkovin třeba jen na hovězí maso a whey protein by tuto podmínku samozřejmě nesplňovalo.
Maximální denní dávka byla určena ve výi 1,6 g/1 kg tělesné hmotnosti. Dávkování v rozsahu 1,25 - 1,6 g/1 kg tělesné hmotnosti lze povaovat za bezpečnou a zcela dosatečnou z hlediska anabolizace. Pamatujte tedy na to, e silový trénink zvyuje potřebu bílkovin o 25%, nikoliv o 200% a více v porovnání s nesportující populací.
Chybný je také v médiích neustále opakovaný údaj, e proteiny Vám zajistí větí svalovou hmotu. Mnoho čtenářů tak dojde k názoru, e s rostoucím příjmem bílkovin dosáhnou větího růstu svalové hmoty. Tento údaj nebyl nikdy vědecky podloen, neexistuje jediná studie, která by potvrzovala vztah mezi růstem svalové hmoty a příjmem čistého proteinu.
Pro anabolismus musí být, předevím po tréninku, splněny poadavky nejenom na příjem bílkovin, ale také sacharidů, vitamínů B, C a E a na celkovou vitaminizaci a mineralizaci organismu. Naopak, existuje japonská studie z roku 1960, která potvrzuje, e při silovém tréninku třikrát týdně (tehdy běná tréninková praxe) není nutné přijímat ádné proteinové koncentráty.
Bílkoviny se stihly syntetizovat z "běné" kulturistické stravy. Tato studie také byla průlomová v zavedení masové výroby proteinových preparátů, protoe se zvyovala četnost tréninků a utilizace bílkovin ze stravy ji byla nedostatečná z důvodu pomalé stravitelnosti.
Výběr produktů z eshopu:
 Lavice na biceps je klas... |  Bicepsová lavice s pevno... |  ... |
|