91. - Jak se stát mistrem světa - Pro nesportující eny...
Článek je určen zejména pro eny a dívky, protoe právě ony nejčastěji řeí problém s nadváhou, která s sebou přináí nejenom zdravotní problémy, ale i psychické v podobě pocitu méněcennosti. Otázkou je: "Jak na to?".
V první řadě je problém s pravidelností příjmu potravy. Tělo funguje jako zásobárna. Nedostává-li se tělu po delí dobu potrava, tak z prvního přijatého jídla vytvoří co největí zásobu energie na dalí období hladu.
Období hladu rozhodně nemusí trvat dny, tělu postačí, aby se mu energie nedostávalo několik hodin a ji se bude samo tzv. přepínat do úsporného reimu a vytvářet rezervy v podobě tukových zásob. Je nutné si uvědomit, e po dobu spánku tělo stále spotřebovává energii na udrení tělesného tepla, činnosti vnitřních orgánů a svalů umoňujících dýchání.
Předpokládejme tedy, e spánek trvá osm hodin. Po probuzení je prvním a nejdůleitějím jídlem snídaně. Jene snídaně je také základem problému en s nadváhou v tom smyslu, e prostě nesnídají a vystačí si s kávou. Pokud tato situace nastane, a na základě vlastních zkueností ze dvou manelství vím, e eny a dívky větinou nesnídají, tak se prodluuje doba hladu.
Prvním jídlem pak nezřídka bývá a svačina kolem desáté hodiny dopoledne, popř. oběd v poledne. A náhle se nedostává tělu energie nejenom po dobu spánku, ale i během dopoledne, co činí dalích 4-6 hodin hladu. Přičteme-li délku spánku, dostáváme se na 12-14 hodin, kdy jste tělu nedaly ani joule energie. A to je základ problému! Hlad Vás stejně donutí, abyste se najedly a jak bylo napsáno o několik řádků výe, z tohoto jídla a následujících také tělo vytvoří zásobu energie v podobě útrobního a podkoního tuku, aby se připravilo na dalí období bez příjmu ivin.
Pravidlem pro odstranění tohoto jevu je tedy řízený příjem potravy kadé 3-4 hodiny. Na stejném principu pracuje tělo i s vodou. Jestlie pijete málo, tak si tělo vodu zadruje. Výsledkem je nejenom odulý vzhled, ale také postupně se zhorující funkce ledvin. Nedostatek vody zapříčiní větí zahutění krve, co způsobí, e krev patně proudí drobnými cévami a kapilárami. Navenek se to můe projevit studenými končetinami v oblasti chodidel a dlaní. Tělo také není schopné ledvinami vyloučit nadbytek amoniaku, vznikající metabolickým obratem bílkovin, a ten pak snadno proniká do srdce a mozku, kde působí toxicky. Voda je také důleitá pro činnost střev a vlivem nedostatku vody snadno vzniká zácpa.
Větina z Vás po přečtení předchozího odstavce namítne, e prostě nemůe jíst z toho důvodu, e ráno do sebe nic "nedostanete", a kdy ano, je Vám patně, nebo zkrátka nemáte čas. Z tohoto důvodu je vhodné, abyste na přechodnou dobu uívaly potravu v tekutém stavu. Kávu ráno vypijete, můete přece vypít i bílkoviny a sacharidy připravené v ejkru za několik destítek vteřin a jetě dodat tělu tolik potřebnou vodu.
Zamezíte tak pocitu hladu a tělo nebude nuceno vytvářet tukové zásoby. Ve výběru vhodného produktu je důleité, aby byla splněna základní výivová kritéria. Nejenom z proteinů (bílkovin) je člověk iv, důleité jsou také sacharidy pro činnost svalů a vnitřních orgánů. Tuky hrají významnou roli ve funkci jater a správné funkci hormonálního systému. Nedostatek tuků v potravě se můe projevit poruchami menzes a také se tukové zásoby hůře odbourávají z podkoí. V případě nahrazení snídaně, by měl Vámi zakoupený doplněk stravy splňovat poadavky na dodání bílkovin, sacharidů a tuků ve správném poměru.

Z dostupného výběru doplňků stravy tyto podmínky splňují výrobky na bázi sacharidů (gainery) a tzv. MRP výrobky (meal replacement powder) jako kompletní náhrady hlavních jídel, popř. svačin. Často tyto výrobky obsahují rýové a peničné klíčky, ovesný extrudát, proteinové sloky a lecithin jako zdroj zdravého a tělu prospěného tuku.
Výhodou těchto MRP výrobků je monost připravit je v hustí konzistenci v podobě kae. Tak lze snadno v rámci zvykání na pevnou stravu postupně přecházet od podoby nápoje k hustím, kaovitým konzistencím.
Dopolední svačinu je moné nahradit proteinovým či sacharidovým nápojem s ohledem na obtínost Vaeho zaměstnání. Při manuální práci je přijatelnějí sacharidový nápoj (gainer) pro rychlé dodání energie s minimálně 20% obsahem proteinů.
Pro náročnějí zákaznice s poadavkem na prodlouení efektu výrobku s maximálním oddálením pocitu hladu (v provozech, kde se dbá na délku přestávky v práci, zejména u výrobních linek a na pokladnách) jsou vhodné gainerové výrobky, ve kterých je sacharidová sloka zastoupena ve více zdrojích s odliným uvolňováním energie. Jen nezapomeňte na fakt, e svačiny by měly z energetického hlediska být asi v třetinovém mnoství oproti snídani, proto tomu přizpůsobte dávku Vámi vybraného výrobku.
Sedavé zaměstnání neumoňuje efektivně vyuít energie sacharidových výrobků a pokud byste jej aplikovaly, mohlo by se stát, e budete přibírat na váze. Proteinové nápoje jsou pro eny zaměstnané v administrativě a v jiných kancelářských profesích lepí alternativou. Z tohoto důvodu doporučuji výrobky, kde hlavní slokou je sójový izolát. Sója podporuje tvorbu nejdůleitějího enského pohlavního hormonu estrogenu. Produkty ze sóji jsou lehce stravitelné, přitom mají hustí konzistenci a jsou za přijatelnou cenu.
Pro vechny uvedené varianty platí, aby nápoje byly obohaceny o ličku MCT tuku případně řepkového oleje. Nenasycené mastné kyseliny z tekutých rostlinných tuků obsahují tzv. vitamín F, který zabraňuje vzniku enzymů, které jsou odpovědné za ukládání tuků do podkoí. Tekuté tuky lze také zakoupit v elatinových kapslích. Je samozřejmě pohodlnějí mít u sebe několik kapslí s tekutým tukem, které přísluným nápojem zapijete, ne s sebou nosit lahvičku oleje a riskovat tak znečitění oděvu, nebo vylití obsahu do kabelky.
Vhodnou alternativou jsou produkty označované jako CLA, které obsahují konjugovanou kyselinu linolovou (omega 6), její působení na potlačení ukládání tuků do podkoí je veobecně známé.
Oběd by měl probíhat v klasické podobě, nejčastěji celozrnné rýe nebo těstovin, také lutěniny, kus-kus, jáhly či amarant jako příloha jsou více ne dobrou volbou, s plátkem drůbeího nebo rybího masa a porcí tepelně upravené zeleniny. Ve bez omáček a sosů, jejich energetická hodnota (tuk + mouka + smetana) často dosahuje hodnoty samotné přílohy a masa.
Odpolední svačinu je moné opět nahradit proteinovým nápojem asi v poloviční koncentraci. Je důleité vědět, e tělo odpoledne a večer ji nepotřebuje příli velké dodávky energie v podobě sacharidů. Tímto opatřením se také zamezí ukládání nadbytečných sacharidů do tukových zásob.
Skladba jídel by měla být od rána do oběda s převahou sacharidů, a na uvedenou výjimku v podobě sedavého zaměstnání, kdeto v odpolední svačině a večeři převauje obsah bílkovin nad obsahem sacharidů. Sacharidové zdroje v této denní době přijímejte pouze ze zeleniny, kterou můete doplnit i odpolední proteinový nápoj. Večeře se můe skládat z masa, nebo vajec a tvrdých sýrů s porcí zeleniny.
Výběr produktů z eshopu:
 Lavice na biceps je klas... |  Bicepsová lavice s pevno... |  ... |
- | 13:37,06.09.2017
Smutné, e se tady nic neděje. Kdyż si vzpomenu na dvouhodinový monolog majitele webu o vizích a plánech s těmito stránkami. A vechny idee jsou fuč 
|